Update
Digitale influencers zijn hot, ook op TikTok: maar doen ze het beter dan echte mensen?

Met een digitale influencer kun je snel en relatief goedkoop jouw diensten en producten promoten. Kies je voor een algemene avatar van TikTok of voor een eigen gezicht voor jouw merk? Met beide opties scoor je op bereik. Maar wat is bereik waard als je met je merk geen autoriteit kunt claimen? En hebben avatars meer impact dan échte mensen?
The easy way: promoot je diensten en producten met TikTok’s avatars
Wil je snel aan de slag met een digitale influencer? Dan heeft TikTok daarvoor sinds kort de tools. TikTok’s Symphony-suite laat je avatars inzetten om producten vast te houden, kleding te dragen of een app te demonstreren. Je kiest uit standaard ‘stock avatars’ of ontwikkelt (tegen extra kosten) een custom versie. Alle output wordt transparant gelabeld als AI-generated.
De voordelen:
- Geen dure influencercontracten of draaidagen
- Volledige regie over wat er gezegd en gedragen wordt
- Snel en schaalbaar — ideaal voor A/B-testen of top-of-funnel campagnes
Maar… vertrouwt je klant een robot?
Showcase Products scoort goed op views en kliks. Maar conversies? Die blijven achter als er geen geloofwaardige band tussen jouw merk en de doelgroep ontstaat.
Data wijst op een duidelijke paradox bij Gen Z:
- 46% is juist méér geïnteresseerd in een merk dat AI-influencers gebruikt
- Tegelijkertijd is de menselijke factor nog altijd cruciaal voor vertrouwen en conversie
De conclusie: AI trekt aandacht, maar echte impact vraagt om meer dan een avatar met een glimlach.
Van eenmalige campagne naar een merkstrategie
De avatars van TikTok zijn een leuke gimmick om een product of dienst te laten promoten door een digitale avatar. Een digital human is de “custom made” versie daarvan. Een eigen ontwikkelde digitale persoonlijkheid met een eigen stem die je volledig naar jouw wensen kunt inzetten.
Wie strategisch inzet op digital humans, bouwt aan merkpersoonlijkheid — geen eenmalige campagne. Hibou ontwikkelt digitale m erkambassadeurs met een eigen karakter die passen bij jouw merk en op iedere manier inzetbaar zijn.
Concrete voorbeelden:
- Voor Stichting ParkinsonFonds creëerden we ‘James Parkinson’: een AI-avatar getraind op 25 jaar wetenschappelijke kennis. 24/7 beschikbaar, 100% betrouwbaar. Als patiënt kun je hem vragen stellen over het verloop van jouw ziekte en voor de omgeving is James Parkinson een steun en toeverlaat om tips te krijgen hoe je een patiënt op een prettige manier kunt ondersteunen.
- Voor MarketingTribune en MarketingFacts ontwikkelden we een digitale kloon van hoofdredacteur Imke Walenberg. Binnenkort kun je haar allerlei vragen stellen over de inhoudelijke onderwerpen uit het MarketingFacts Jaarboek.
- Voor Rosewood ontwierpen we ’s werelds eerste digitale hond als merkambassadeur. Deze hond heeft een hoge digitale aaibaarheidsfactor en wordt ingezet om tips aan baasjes te geven over de verzorging van honden. Maar de hond zal ook zijn eigen verhaallijn gaan volgen zodat volgers op social media een band met hem op gaan bouwen en het merk top of mind bij de volgers wordt.
Wanneer een avatar en wanneer een digital human?
Gebruik TikTok’s avatars voor:
- Snel testen van formats en boodschappen
- Snelle productie van snackable content
- Taal- en cultuurloze visuele promotie
Gebruik digital humans voor:
- Merkverhalen die jaren meegaan
- Virtuele hosts, experts of klantenservicemedewerkers
- Schaalbare, herkenbare merkpersoonlijkheid
AI is geen doel. Het is een gereedschap. Het verschil zit in hoe je het gebruikt.
Bij Hibou helpen we merken die verder willen denken dan de hype. Wil je van gimmick naar merkstrategie ? Dan is dit het moment. Mail naar aniek@hibou.nl.